top of page

İletişim Felsefesi

İletişimin matematiği olabilir mi?

Evet olabilir.


Doğru tanımlama yapıldığında tüm problemlerin sebebi ortaya kendiliğinden çıkar.

Zaman boyutunun aslında iletişime hiçbir etkisi yoktur. Çünkü zaman sadece bir algıdır, geçmişe çok sık regrese oluyorsak yine dış çemberden, ya da çok sık gelecek kaygısı yaşıyorsak yine dış çemberden kaynaklanmaktadır. Zaman algısı sadece dış çember varsa vardır. Dolayısıyla, dış çember yoksa zaman algısı da yoktur.





Fotoğrafa dikkatli bakın, A ve B birer insan olsun.


3 tür iletişim ihtimali mevcuttur.

1- Dış çemberden iletişim ihtimali

2-Bir dış, bir iç çemberden iletişim ihtimali

3- İç çember iletişim ihtimali


1- DIŞ ÇEMBERDEN İLETİŞİM

Dış Çember Tanımı:

Dış çember dediğimiz aslında, içinde büyüdüğümüz dünya ve çevresel etkenler olarak özetlenebilir. Dış çember matrix’in kendisidir. Dışarıdan aldığımız tüm bilgiler, dış çemberi besler.


Dış Çemberden İletişim:

Her insan farklı geçmişten, deneyimden gelir. Farklı sosyo kültürel ortamlarda yetişmiş iki birey farklı çemberler oluşturur. Bunlar insanın doğuştan getirdiği içerikler olmamasına rağmen, bunları sürdürerek bir hayat sürer. Bu içerikler, bilgiler ışığında da karşısındaki insanla etkileşimini sürdürür. Bu iletişim şekli beraberinde birden çok problem getirir.

  • Doğruluk: Herkes kendi, geçmiş öğretisini masaya koyar. Peki hangisi doğrudur?

  • Gerçeklik: Taraflardan birinin “doğrusu”nu ilişki doğrusu olarak ele aldığımızda, gerçeklik algısı kaybolur ve taraflarında diğerinin çemberinde bir katman daha oluşur. Bildiği tüm gerçeklikler sarsıntı yaşar. Saygı kaybolur.

Bu iletişimde doğruluk ve gerçeklik algısı arafta kalır. Bu düzlemdeki iletişimde “empati” imkansızlaşır.


2- BİR DIŞ BİR İÇ ÇEMBERDEN İLETİŞİM

İç Çember Tanımı:

İnsanın kendi içindeki potansiyelin hissedildiği, kendiliğinden gelen isteklerin farkında olunduğu, kişinin kendi istekleri ile dış çemberin isteklerini birbirinden ayırabildiği düzlemdir. İç çember, kendiliktir, matrix’in farkında olunan ancak ondan bağımsız.


Bir iç bir dış çemberden iletişim

Taraflardan biri “kendilikten” bahseder, diğeri toplum doğrularından. Birey ve toplum çatışmasında yaşanan tüm çatışmalar bu ikili iletişimde yaşanır. Dış çember, iç çemberi narsistlik, bencillikle suçlar. İç çember dış çemberi, birey olamamak ile suçlar. Kendiliğini bulması için çabalar ve yorgun düşer. Bu iletişim şekli de beraberinde birçok problem getirir.

  • Doğruluk: İç çember kendi doğrusunu, dış çember öğrendiği doğrusu masaya koyar. Peki hangisi doğrudur?

  • Gerçeklik: İç çember iletişimin gerçeklik algısını kaybeder, sahte ve yapay bir çember ile iletişim ve deneyim biriktirdiğini farkeder. Dış çember, iç çemberi uyumsuzlukla suçlar. Saygı kaybolur.


3- İÇ ÇEMBERDEN İLETİŞİM

Dış Çember matrix’ti. Sosyo kültüren geçmişin getirdiği bir benlik algısı idi. İç çember, matrix farkındalığı gelişmiş, kendilik algısı gelişmiş bir benlik algısı idi.


İç Çemberden İletişim

Dış dünya yoktur. İki kişi vardır. Kendi doğrularını kendileri masaya getirir ve kabul ederler. Saygı vardır. Güven vardır. Gerçeklik algısı vardır. Doğruluk algısı nettir. Kimse kimseyle mücadele içinde değildir. Paylaşım vardır. Birlikte matrix ile mücadele vardır. Anlayış kendiliğinden gelir. Tartışma değil, sorgulama vardır. Sürdürülebilirlik vardır. Zaman algısı her zaman şimdidedir. Kişiler regresyon yaşamaz, gelecek kaygısı da yaşamaz. Farkındalık vardır.


Hayatınızdaki tüm iletişim problemlerini yeniden düşündüğünüzde, problemin kök sebebini anlayabilirsiniz.

Mutlu iletişimler…


Not: Bu yazı 18.08.2020'de Medium'da yayınlanmıştır.

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

P4C nedir?

bottom of page